Proč a jak pečovat o štětce na makeup | Vendula Jirmannová

čtvrtek, května 30, 2019

Proč a jak pečovat o štětce na makeup

Článek vznikl ve spolupráci s Annabelle Minerals.

Ruku na srdce. Koho z vás baví mýt štětce a děláte to opravdu pravidelně a poctivě? A děláte to vůbec?
Přiznávám, že vždy už druhý týden po jejich umytí mám dojem, že bych jim měla opět dopřát koupel, ale v tom přichází dlouhá doba odkládání, zapomínání a lenosti, která se táhne až měsíc. Fuj.

Bakterie na štětci

Jako člověk s problematickou pletí bych na to měla dbát daleko více, jelikož na štětcích se usazuje maz a pot z kůže, prach a zbytky produktů, kvůli čemu se zde rojí spousta bakterií, které mohou stav pleti zhoršovat. Proto se o ně musíme řádně starat a pravidelně je umývat a čistit.

Denní péče o štětce a jejich skladování

Obecně se doporučuje štětec po každém použití minimálně otřít o papírový kapesník. Tím zamezíte hromadění produktu na štětci. Existují i antibakteriální spreje na štětce, kterým je vždy před a po aplikaci makeupu nastříkáte a opět jemně otřete o kapesník. Je to naprosto jednoduchá metoda, jak prodloužit jejich životnost.
Mým laickým odhadem má snad každá druhá slečna štětce v květináči. Je to sice krásná dekorace, ale pro vaši pleť se jedná o velké zlo. Štětce tam takto stojí celý den a v jednom kuse se na ně práší. Následně na ten prach nanesete makeup a všechno společně takto aplikujete na pleť. Je to jako z poličky setřít prstem prach a ten si otřít do obličeje. Ale nebojte, do tohoto uvědomění si jsem takto štětce také skladovala.
Pozor i na kosmetické taštičky, ve kterých se hromadí velká špína. Nejlepší jsou pouzdra přímo určená na štětce, kde má každý svoji přihrádku, nikam se nehne, čímž nejen zamezíte jeho ničení, ale zároveň i ušpinění.


Praní štětců

Je spousta produktů v drogeriích přímo určená na jejich praní a hloubkové čištění, nicméně určitě i doma toho spoustu naleznete, tudíž nemusíte hned někam utíkat. Postačí vám klasické tuhé mýdlo, dětský šampon nebo i přírodní šampon na vlasy. Hlavně dbejte na co nejjemnější složení, jelikož by se štětiny mohly poničit, a také mějte na paměti, že štětec přikládáte k obličeji, proto byste měli být ve výběru opravdu přísné.
  1. Na štětiny štětce naneste produkt a jemně s ním krouživými pohyby přejíždějte přes prsty nebo speciální podložky či vajíčka určená na jejich čištění.
  2. Opláchněte štětec pod vlažnou tekoucí vodou a to opakujte, dokud z něj nepoteče jen čistá voda bez známek makeupu. Pokud je štětec stále zabarvený, můžete přidat k produktu jedlou sodu. Dejte si však pozor na to, abyste myly jen štětiny. V kovové části štětce je lepidlo, které by mohlo povolit a vy byste si tak štětec poničili.
  3. Jemně ho vymačkejte do ručníku, upravte jeho tvar do původní podoby a nechte uschnout. Nejlepší jsou přímo určené držáky na štětce, kdy štětiny visí směrem dolů, ale stačí je jen položit přes kraj stolu. Hlavně musí dýchat a nebýt ve vlhkém prostředí, tedy koupelně.

SHARE:

2 komentáře

  1. To mi říká, že bych si je o víkendu měla umýt :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  2. Já se musím přiznat, že štětce čistím tak jednou za měsíc, jako docela mě to baví, mám z toho čištění radost, ale nikdy se k tomu nedokážu dokopat :D Jinak je čistím stejně bych řekla.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Blogger Template Created by pipdig