Proč upřednostnit přírodní kosmetiku | Vendula Jirmannová

středa, dubna 17, 2019

Proč upřednostnit přírodní kosmetiku

Článek vznikl ve spolupráci s Annabelle Minerals.

V dnešní době, troufám si tvrdit, snad každá z nás nalezne ve své koupelně alespoň jeden kosmetický produkt založený čistě na přírodním složení. A i přes to je to velký paradox, nemyslíte? Ještě před sto a více lety to bylo zcela běžné, ale postupně všechny přírodní složky ověřené po desítky generací začaly nahrazovat složky syntetické. Nerada bych používala slovo chemie, zvláště proto, že přítel je chemik a dost by mi oponoval, že i věc tvářící se chemicky je vlastně čistě přírodní. Pro příklad uvedu obyčejnou kuchyňskou sůl, kterou samozřejmě všichni známe, ale její název chlorid sodný už zase tak přírodně působit nemusí. Samozřejmě nechci zde z nikoho dělat hlupáka, sůl všichni poznáme, ale ony ty oxidy a kyseliny občas můžou zamotat hlavu každému z nás. Zvláště pak jestli vás chemie, stejně tak jako mě, nikdy nebavila.
Nesmíme zapomínat, že kůže je naším největším orgánem a právě proto bychom se o ni měli řádně starat. Tak, jako nekouříme, abychom si neničili plíce, nepijeme alkohol kvůli játrům (víno se jistě nepočítá) a nebereme drogy kvůli mozku a vlastně celému tělu, neměli bychom na sebe aplikovat zbytečně syntetické látky. Ano, také jsem při nejhorším stádiu akné podlehla a sáhla po mastích obsahující antibiotika. Pomohly, ale vše se po vysazení vrátilo do stejné, ne-li horší, podoby. Stejně tak když mám pleť zrovna v horším stádiu tak sáhnu po něčem, co není pouze čistě přírodní. Ale musíme si uvědomit, že i krém obsahující nejen bylinky nemusí být ne-přírodního složení. Pro příklad tu mám glycerín. Ten totiž může být hned v několika podobách, a to rostlinný, živočišný, anebo syntetický. Jenomže ani v tomto případě nemusí být syntetický glycerín špatný. Dost možná berete nějaké doplňky stravy obsahující jisté látky, které jsou pro lidské tělo zcela přirozené. U mě to jsou dost často probiotika, jelikož se právě po všech těch antibiotikách snažím urovnat střevní mikroflóru. A je zcela jasné, že v laboratořích kde tyto prášky vyrábí nekupují ve velkém jogurty a nevybírají je z nich, ale že je vyrobí synteticky. A funguje to tak a tělu to nijak nevadí, snad ani by to nemělo poznat.


Přírodní kosmetika má jistě výhodu v tom, že je vhodná zcela pro každého. Od dětí až po prarodiče. Přírodní produkty mohou, a pravděpodobně budou, účinnější než ty plné syntetických látek, které pro tělo nejsou přirozené. Všimněte si, že to záměrně vypisuji, jelikož jsem se vám již zmínila o jistých rozdílech a nejasnostech, které by zde mohly vznikat. Některé syntetické látky, které jsou pro tělo neznámé, mohou být toxické až karcinogenní. Tělo je nedokáže zpracovat a kolikrát se tak i mohou v našem organismu usadit a dělat neplechu. U přírodní kosmetiky by se toto stát v žádném případě nemělo. Sice jisté kombinace u vás mohou vyvolat alergické reakce, nicméně ta vznikne okamžitě a neobjeví se až po několika letech, kdy vy ani nebudete vědět, odkud se vzala.

Přírodní produkty pravděpodobně budou mít kratší dobu trvanlivosti, nicméně při její likvidaci neublížíte přírodě. Stejně tak jako mohou být syntetické látky nevhodné pro naše tělo, budou nevhodné i pro planetu. Zároveň přírodní produkty se častěji prodávají v ekologických obalech a tím pádem se budou kompletně celé lépe likvidovat a recyklovat. Zároveň se může stát, že ve vaší koupelně bude najednou méně věcí. Jeden olej vám totiž může sloužit na odlíčení, masku na vlasy i na zuby. Vzpomeňme si na zázračný kokosový olej.
SHARE:

3 komentáře

  1. Zatiaľ používam aj bežné chemické koktejly ktoré postupne vylučujem, no na prírodnú kozmetiku nedám dopustiť a mám ju najradšej. Krásny článok :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký článek, Vendy :) taky mám mnohem raději přírodní kosmetiku.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  3. Hezky napsané. Musím se přiznat, že se v poslední době taky docela začínám zajímat o přírodní kosmetiku. Přivedla mě k ní jedna moje kamarádka. Ta mi dokonce doporučila i jednu stránku, kde ji sama nakupuje. Konkrétně se jedná o tuto.

    OdpovědětVymazat

Blogger Template Created by pipdig