Podobný makový dort jsem pekla asi dva týdny zpět a jelikož všem moc chutnal, rozhodla jsem se ho zkusit napodobit. Do všech svých kulinářských pokusů nechci dávat cukr ani lepek. Když už chci sladit, snažím se využít banán či med a když potřebuji mouku, tak jedině bezlepkovou. Ale nemám ráda mouky jako je například Jizerka, jelikož bývají chemicky zbavené lepku. Proto mám nejraději kukuřičnou, kterou jsem i tentokrát využila.
Suroviny
- Korpus
- Banány | 3 - 4 ks
- Vejce | 3 ks
- Máslo | 50 g
- Sójové mléko | 300 ml
- Mák | 200 g
- Kukuřičná mouka | 50 g
- Kakao | 10 g
- Prášek do pečiva | 1 ks
- Med | dle chuti
- Krém
- Tvaroh | 250 g
- Smetafix | 1 ks
- Med | 2 lžíce
- Citron | pár kapek
Počet banánů závisí na jejich velikosti. Já jsem měla menší, proto jsem dala čtyři. Pořádně jsem je rozmačkala vidličkou a v robotu smíchala s vejci, rozpuštěným máslem, medem, mlékem a následně přidávala sypké ingredience. Vzniklou hmotu jsem nalila do formy a tu vložila do předehřáté trouby na 175 ºC, kterou jsem po deseti minutách stáhla na 150 ºC a pekla asi dalších 45 minut.
Jakmile byl korpus upečený, nechala jsem ho chvíli chladnout v troubě s otevřenými dvířky, aby mi nespadnul. Postupně jsem ho vyndávala ven, nožem podélně rozpůlila, oddělila a nechala dále chladnout. Během toho jsem si vyšlehala tvaroh s medem, citronem a přidala smetafix, aby hezky zhoustnul, držel svoji konzistenci a pod vahou korpusu, který na něm bude, mi neutekl do všech stran. Natřela jsem ho na vychladlý korpus a přikryla horním dílem.
Do misky jsem si nalámala čokoládu a přidala trochu mléka. Společně jsem to dala do mikrovlnky, průběžně míchala, aby se mi čokoláda rozpustila a následně jsem to natřela na dort.
Recept vypadá hodně lákavě ;) vyzkoušíme ;) děkujeme za tip :)
OdpovědětVymazatSISTERSHOODS
To vypadá úžasně! :)
OdpovědětVymazatSnažili jsme se udělat se svou dcerou Annou. Obdržela karta není úplně stejné jako na fotkách :)
OdpovědětVymazatVypadá to chutně, až budu mít čas, zkusím upéct! :)
OdpovědětVymazathttp://elisminarova.blogspot.cz/
To vypadá božsky!
OdpovědětVymazatVyzerá to skvele,len sa chcem opýtať č by som mohla nahradiť kukuričnú múku? Ďakujem
OdpovědětVymazatJakoukoliv jinou moukou :)
VymazatAhoj, mám bezlepkovou dietu, takže dort určitě vyzkouším. Místo kukuřičné mouky (která obsahuje poměrně málo živin) doporučuju použít pohankovou a rýžovou mouku. Míchám je cca v poměru 2:1. Rýžová dodá pěknou lepivou konzistenci (nahradí lepek). Janča :)
OdpovědětVymazatAhoj, moc děkuji! :) Normálně pohankovou používám a vůbec ji nemíchám, ale neměla jsem ji rovnou doma, tak jsem dala kukuřičnou. S rýžovou jsem ji nikdy nemíchala, ale vyzkouším to, takže moc děkuji! :)
Vymazat